2009. január 17., szombat

Az első lovag

Ennek a filmnek a szeretete szintén középiskolai élményemre nyúlik vissza.
Népművelőnek ill. ahogy hivatalosan akkor illett mondani, közművelődési előadónak tanultam. A tantárgyaink között szerepelt az esztétikai elemzés nevű tárgy is. Volt egy novella, amit azóta is hiába keresek: A sárkány. Ebben olvastam először Artúr királyról és Lancelotról és ekkor szerettem meg az Artúr-legendakört.
Aztán amikor filmen megjelent, ráadásul két olyan főszereplővel, akiknek szinte minden filmjét bármikor szívesen megnézem, ezt is többször néztem végig. Persze a könyvet is elolvastam, de az nem ragadott annyira magával, mint a film.

Az első lovag
(First Knight)

színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 134 perc, 1995

rendező: Jerry Zucker
író: William Nicholson, Lorne Cameron, David Hoselton
forgatókönyvíró: William Nicholson
operatőr: Adam Greenberg
díszlettervező: Malcolm Stone
jelmeztervező: Nana Cecchi
zene: Jerry Goldsmith
producer: Jerry Zucker, Hunt Lowry
látványtervező: John Box
vágó: Walter Murch

szereplő(k):
Sir Sean Connery (Artúr király)
Richard Gere (Lancelot)
Julia Ormond (Guinevere)
Ben Cross (Malagant herceg)
John Gielgud (Oswald)
Liam Cunningham (Agravaine)
Christopher Villiers (Sir Kay)
Ralph Ineson (Ralf)
Paul Kynman (Mark)


Artúr király harcba száll a gonosz Malaganttal, aki megint egy újabb várost akar uralma alá hajtani. E város úrnője, a gyönyörű Guinevere beleszeret uralkodójába, és úgy dönt, feleségül megy hozzá. Ám éppen mikor belépne a királyi vár kapuján, véletlenül összetalálkozik egy ismeretlen nomáddal, Lancelottal. Artúr király meglátja Lancelotban a bátor és becsületes hőst, és a híres Kerekasztal lovagjává teszi. Lancelot azonban csak egyet akar: az áhított nő kezét. És senki sem tudhatja előre, mire képes egy ilyen elsöprő erejű szerelem.

Letöltés:

http://rapidshare.com/files/183582566/Az_elso_lovag.part1.rar
http://rapidshare.com/files/183595044/Az_elso_lovag.part2.rar
http://rapidshare.com/files/183609531/Az_elso_lovag.part3.rar
http://rapidshare.com/files/183628135/Az_elso_lovag.part4.rar
http://rapidshare.com/files/183643022/Az_elso_lovag.part5.rar
http://rapidshare.com/files/183658383/Az_elso_lovag.part6.rar
http://rapidshare.com/files/183570061/Az_elso_lovag.part7.rar

A könyvajánló:

Arthur, a bölcs lovagkirály békében és a kerekasztal lovagjaival egyetértésben uralkodik az arany városban, Camelotban. Egész életét népének szentelte, és most úgy érzi, végre megtalálta birodalma méltó királynőjét a fiatal és sugárzóan szép Guinevere személyében. Guinevere őszintén vonzódik a rendkívüli férfihoz, és útra is kel Camelot várába, az esküvőre. Az úton kóbor lovagok támadják meg, de egy ismeretlen, hazátlan ifjú harcos, Lancelot megmenti életét. A hirtelen fellobbanó szenvedély elhomályosítja addigi érzelmeit, és bár a király felesége lesz, szerelme Lancelothoz köti. Arthur mindkettőjüket boldogan fogadja városába és bizalmába, nem is sejtve a titkot, amely mindannyiuk életét gyökerestől megváltoztatja majd... E kalandban, romantikában bővelkedő szerelmi háromszög történetét Elizabeth Chadwick Betty Trask-díjas írónő avatott tolla nemcsak izgalmas olvasmánnyá, hanem máig is aktuális példázattá emeli.

Nincsenek megjegyzések: