2009. augusztus 9., vasárnap

A Diadalív árnyékában

Ezt a könyvet akkoriban olvastam, amikor megismerkedtem első férjemmel. S mert neki egyik kedvenc könyve volt, úgy gondoltam, nekem is tetszeni fog. Rá is kaptam ezután Remarque könyveire!


A diadalív árnyékában

(Arch of Triumph)

angol romantikus dráma, 120 perc, 1985

író: Erich Maria Remarque

szereplő(k):

Sir Anthony Hopkins (Dr. Ravic)

Lesley-Anne Down (Joan Madou)

Donald Pleasence (Haake)

Frank Finlay (Boris)

Martin Benson (Goldberg)

Még béke van, ám a háború árnyéka már ott lebeg Európa felett. Doktor Ravic, német emigráns útlevél nélkül, magához hasonló menekültek között él egy zughotelben. Sorsának követésével tárul elénk az akkori párizsi élet. Szerelem és halál, becsület és család, és a nyomor.

Rapidshare-mappa:

http://rapidshare.com/users/63QA0





Könyvajánló:
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Erich Maria Remarque legsikerültebb regényei közé tartozik A Diadalív árnyékában. Izgalmas cselekmény, határozott vonalakkal megrajzolt szereplők, állandóan feszült légkör, a nagyváros hangulata, ragyogó leírások teszik vonzóvá ezt a könyvet.
Még béke van, a fegyverek még nem szólaltak meg Európában, de a háború árnyéka már ott lebeg a kontinens országai felett. Párizsban látszólag a rendes, megszokott mederben folyik az élet, de gyülekeznek a menekültek, akik kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, s a világváros dzsungelében bujkálnak. Közöttük van doktor Ravic, a német emigráns, s az ő viszontagságainak és sorsának bemutatásával varázsolja elénk Remarque a második világháború előestéjének képét, az ő napjait követve vonul el szemünk előtt a szállodákban és kórházakban, bisztrókban és kényelmes polgári otthonokban, bordélyokban és a széles bulvárokon kavargó párizsi élet: szerelem és halál, becsület és csalás, féktelen tobzódás és a legszörnyűbb nyomor.
A regény legjellegzetesebb vonásai az az emberiesség, az az őszinte együttérzés, mely minden sorából árad, s az a gyűlölet, mely a könyv minden lapján az elnyomatással, igazságtalansággal, embertelenséggel szemben megnyilvánul. Ebben a regényében is teljes pompájában csillog Remarque tolla, mely legtöbb művének oly nagy népszerűséget hozott.



Nincsenek megjegyzések: