2009. augusztus 9., vasárnap

Nagy Sándor

13-14 éves lehettem, amikor kaptam apukámtól egy könyvet, a Világhódító Nagy Sándort. Ez a könyv nagyon magával ragadott, sokáig ez volt a kedvencem. Most összegyűjtöttem három Nagy Sándorral foglalkozó filmet.


Discovery Channel - Nagy Hódítók: Nagy Sándor

Városépítő, katona, uralkodó, hős. Vagyona páratlan, bátorsága emberfeletti volt. Ő alapította az ókor történelmének egyik messze földön híres városát, melyet Alexandriának nevezett el. Meghódította a nyugati világ jelentős részét, és korának legnagyobb hatalmait törölte el a Föld színéről.

Rapidshare-mappa:

http://rapidshare.com/users/VD96ZR



Nagy Sándor, a hódító

(Alexander the Great)

spanyol-amerikai történelmi film, 143 perc, 1956

szereplő(k):

Richard Burton (Nagy Sándor)

Stanley Baker (Attalus)

Claire Bloom (Barsine)

Fredric March (Philip of Macedonia )

Richard Burton, Frederic March és Claire Bloom főszereplésével mutatja be a film a híres görög uralkodó életét, aki 33 éves korában bekövetkező halála előtt meghódította az egész világot.

Nagyszerű történet egy hősies emberről, aki elindul meghódítani a világot. Mint mindenki, sok dologból ő is kiábrándult. Voltak nagy győzelmei és keserű csalódásai. Rendkívül nyájas tudott lenni, de rendkívül kegyetlen is. A kudarcai túlszárnyalják a legtöbb ember eredményeit.

Rapidshare-mappa:

http://rapidshare.com/users/GPN1M4





Nagy Sándor, a hódító

(Alexander)

francia-amerikai-angol-német-holland történelmi dráma, 175 perc, 2004

szereplő(k):

Colin Farrell (Alexander)

Angelina Jolie (Olympiasz)

Val Kilmer (Philip)

Sir Anthony Hopkins (Ptolemaiosz)

Jared Leto (Hephaestion)

Rosario Dawson (Roxanne)

Gary Stretch (Cleitus)

Jonathan Rhys-Meyers (Cassander)

Christopher Plummer (Arisztotelész)

Gyermekkora óta diadalról és harcról álmodozott. Egy csöpp országból indult el, és mire 25 éves lett, meghódította az ismert világ nagy részét. A kis macedón sereget a hatalmas Perzsa Birodalom ellen vezette, elfoglalta Egyiptomot, majd a sivatag után a hófödte hegycsúcsok felé kanyarodott: India jelentős részét is meghódította. Korábban sosem egyesült ekkora hatalom egyetlen kézben, és talán azóta sem volt rá példa. Nagy Sándor a világ ura lett, mégis magányosan halt titokzatos halált alig 33 éves korában. Néhány nagy barátság, néhány felejthetetlen csábítás, és 9 év vérben és páncélban a világ legnagyobb hadserege élén. Nagy Sándor élete megváltoztatta a világ történetét.

Oliver Stone-t gyermekkora óta elbűvölte Nagy Sándor alakja, régóta dédelgette a gondolatot, hogy filmet forgat róla. "Életem legizgalmasabb feladat volt elmesélni egy olyan történetet - mondja, melyet egyes feltételezések szerint nem lehet elmesélni."

Rapidshare-mappa:

http://rapidshare.com/users/TPOB9U





Könyvajánló:


Harold Lamb: Világhódító Nagy Sándor
Nagy Sándor alakja egészen kivételes helyet foglal el az emberiség történelmében. Hatalmas birodalmakat hódított meg, és katonai géniuszát huszonhárom évszázad sem tudta elhomályosítani. De mégsem ebben rejlik igazi nagysága, hiszen a katonai hódítókat legfeljebb saját nemzedékük szokta a "nagy" jelzővel megajándékozni. A világtörténelem színpadán nem egy híres hadvezér szerepel azóta - Hannibal, Scipió, Attila, Napóleon - de ezek csak a csatatéren arattak babérokat. Makedoniai Alexandros másért lett a világ népeinek Nagy Sándora - azért mert mérhetetlenül nagyobb területekre vitte szét korának műveltségét, a hellén civilizációt, mint bárki előtte vagy utána az emberiség híres hódítói vagy felfedezői közül.
A könyvből megismerjük Alexandros üstökösszerű életpályáját - egy álmodozó, tudásra szomjazó ifjú makedón királyfi, Aristotelés tanítványa elindul, hogy feltérképezze és meghódítsa az ismerős sőt az ismeretlen világot, s tettei nyomán - eleinte maga sem veszi észre- megváltozik az emberiség civilizációjának arculata.

Nincsenek megjegyzések: